Trav lopp

I dagsläget har travsportens samverkansorgan Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) ensamrätt på travspel i Sverige. ATG erbjuder spel på banor och i spelkiosker samt äger en sida där du kan satsa pengar på populära travspel såsom V75, V64 och V65 online. För många svenskar har bolaget länge varit det enda alternativet för spel på trav.

Under de senaste åren har dock alltfler travspelare övergett ATG och istället sökt sig till utländska spelbolag för online betting. Vissa väljer profilerade travsidor, medan andra satsar på trav hos sina favoritbolag som i första hand satsar på odds på sport.

Några av de främsta anledningarna till detta är att de utländska aktörerna ofta erbjuder fler spelmöjligheter, samt tillhandahåller olika typer av kampanjerbjudanden, vilket ATG inte är tillåtna att göra. Trots detta har ATG fortfarande den absolut övervägande majoriteten av marknaden, vilket däremot mycket väl kan ändras i samband med att den nya svenska spellicensen införs.

ATG förlorar sin monopolställning

Ett nytt licenssystem kommer att innebära en stor förändring för svenskt travspel. ATG förlorar sin monopolställning och därmed även ensamrätten på travbetting i Sverige. Bolaget har länge varit väldigt måna om det svenska spelmonopolet men efter att man själva gjorde en utredning som presenterades år 2015 ändrades uppfattningen.

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg berättade på en presskonferens 2015 att utredningen fick ledningen att tänka om angående monopolet.
– Vi har försvarat monopolet länge, men efter utredningen insåg vi att vi faktiskt tycker tvärtom, sade Lindberg på presskonferensen.

Även om det nya licenssystemet innebär att ATG tappar sin monopolställning så kommer nya möjligheter att öppnas upp. Exempelvis får man möjlighet att erbjuda nya spelformer. ATG:s vd Hasse Skarplöth har tidigare påpekat att ATG vill bredda sitt utbud med exempelvis sportsbetting och turspel. Inkomsten från dessa spel skulle i så fall kompensera för den beräknade marknadsförlusten på 15 % på hästspel.

Bästa travsidor svensk licens

Bästa travsidor som kommer att söka svensk licens

Så vilka blir då marknadens bästa travsidor som kommer att söka svensk licens och börja konkurrera med ATG? En trolig aktör som snabbt kommer att söka svensk licens för trav och försöka slå sig in på den svenska travspelsmarknaden är Racebets. Utöver ATG är Racebets i dagsläget ett av de populäraste spelbolagen bland svenska spelare och erbjuder spel på såväl svenska travlopp som på galopp och hinderlöpning från hela världen.

Vi gissar även att bet365 kommer att söka svensk spellicens för trav. Även om man hitintills inte direkt storsatsat på trav så erbjuder man travbetting från hela världen, inklusive Sverige.

Spelbolag som väntas satsa mer på trav

Med tanke på att marknaden för travspel i Sverige är enorm (ATG omsatte över 13 miljarder år 2016), finns det stor potentiell för de utländska spelbolagen som skaffar svensk licens.

Vi tippar att stora svenska spelbolag som Betsson ger sig in i kampen om travspelare.De har redan uttalat sig positivt om licenssystemet och vi förväntar oss att bolaget utökar sin avdelning för travspel. De äger en del olika varumärken så som Nordicbet, Betsafe och Betsson.com som alla är rätt populära i Sverige. Frågan är om de inte kommer att lansera ett nytt varumärke med fokus på trav och betting på hästar. Vid eventuell försäljning av Svenska Spel ligger detta aktiebolag bra till och kommer säkert att satsa hårt på att ta över monopolbolagets verksamhet.

En Betsson-butik med betting och travspel något som absolut kan bli verklighet. Faktum är att Betsson redan tidigare haft en spelbutik på Götagatan i Stockholm, som dock tvingades stänga ned år 2013.
Dessutom kommer Betsson garanterat att dra igång specialkampanjer och erbjuda unika bonusar på travspel när man fått svensk spellicens.

Ett spelbolag som väntas satsa mer på trav är Unibet, vars vd Anders Ström har en nära anknytning till travsporten och själv äger 70 tävlingshästar. Precis som bet365 har Unibet redan en sektion för travspel men i och med att man får svensk licens kommer denna troligen att utökas ytterligare. Det är heller inte omöjligt att Unibet öppnar sina egna spelbutiker där bland annat travbetting kan erbjudas.