Poker är ett av de spel som ska omfattas av den nya svenska spelregleringen. Men hur kommer poker med svensk licens egentligen att fungera? Kommer man fortfarande att kunna spela på utländska pokersajter? Blir Pokerstars licensierat? Och vad är reglerna för skatter?
Vi har valt att titta närmare på hur svenska pokerspelare påverkas av en ny svensk poker licens.
Hur påverkas poker av ny reglering?
Vi börjar med att svara på frågan ”Hur påverkas poker av ny reglering?”. För det första kan vi konstatera att Svenska Spel inte längre kommer att ha ensamrätt att bedriva online poker i Sverige. Aktörer från hela världen kan, i samband med att licenssystemet införs, ansöka om att få en svensk spellicens. Några av de viktigaste följderna av detta är:
De oseriösa sajterna stängs ute
En av de främsta fördelarna med en ny poker licens är att de oseriösa sajterna stängs ute. Detta kan vara surt för dig som är van vid att få hög rakeback från halvskumma pokersidor (ett specifikt exempel där spelare bör se upp är då mindre pålitliga aktörer ibland uppmanar spelare att ladda ned pokermjukvara för att spela på), men samtidigt kommer konsumentskyddet och säkerheten på sajterna med licens att öka. Det är som bekant alltid bra att vara på sin vakt vid spel på poker.
Spel på pokersajter utan svensk licens kommer att kriminaliseras, samtidigt som vinster från dessa sajter beskattas som inkomst av kapital. I dagsläget finns inga planer om att sätta upp IP-blockeringar för pokersajter utan licens, däremot föreslår regeringens utredare varningstexter.
Högre rake?
En regel i det nya licenssystemet är att alla pokersajter måste betala 18 % i skatt på all nettovinst, vilket är betydligt mer än vad sajterna betalar i dagsläget. Detta kan i värsta fall leda till att sajterna tar ut en högre rake för sina spel som kompensation. Om detta verkligen kommer att ske återstår dock att se.
Erbjudanden och pokerbonusar hos Svenska Spel
En stor förändring för många svenska spelare blir möjligheten att ta del av erbjudanden och pokerbonusar hos Svenska Spel. Även om detta inte är helt spikat än så kommer det med största sannolikhet att ske. Svenska Spel kommer nämligen säljas av staten och vi gissar på att den nya ägaren till bolaget inför liknande kampanjer som andra pokersajter har för att kunna konkurrera om spelarna.
Pokerklubbar blir lagliga
Det är inte bara online poker som påverkas av den nya poker licensen – även reglerna för fysiska pokerklubbar och turneringspoker kommer att förändras.
Pokerklubbar i Sverige har länge varit i lite av en gråzon och haft en stämpel som skumma och halvkriminella. När den nya lagstiftningen införs kommer dock pokerklubbar bli lagliga, vilket är ett stort steg framåt för svensk poker. Klubbarna kommer att kunna marknadsföra sig, ingå i samarbeten med online pokersajter och öppna upp i olika städer runt om i Sverige.
Värt att nämna är att cashgame inte omfattas av en svensk poker licens utan kommer även i fortsättningen endast att finnas tillgängligt hos Casino Cosmopol. Svenska pokerklubbar blir heller inte tillåtna att servera alkohol.
Skatt på vinster i framtiden
Ett stort orosmoment för många svenska pokerspelare, speciellt de som spelar regelbundet och för större summor, är att det ska bli skatt på vinster i framtiden.
I dagsläget är läget följande: spel på pokersajter som har licens inom EU är helt skattefria för svenska spelare. Detta gäller även poker hos Svenska Spel. Spel på pokersajter som däremot inte har någon EU-licens beskattas som inkomst av kapital (30 %). Några exempel på utländska pokersajter som har EU-licens är Full Tilt Poker, Nordic Bet, Pokerstars, Betway och Betsafe.
En liknande struktur kommer att appliceras när den svenska spellicensen införs. Skillnaden blir dock att endast pokersajter med svensk licens (istället för EU-licens) blir skattefria, medan allt spel på pokersajter utan svensk licens beskattass om inkomst av kapital.
Alltså: så länge pokersajten du spelar på har en svensk licens kan du känna dig lugn.
Kommer Pokerstars söka svensk licens?
Pokerstars är i dagsläget världens största pokersajt och har ett stort antal spelare i Sverige. Inför den nya spelregleringen ställer vi oss därför frågan: Kommer Pokerstars söka svenska licens?
Låt oss först ta en titt på hur situationen ser ut i dagsläget. Fram till för cirka fem år sedan hade Pokerstars ingen spellicens i Europa, vilket innebar att alla vinster från sajten räknades om kapitalinkomst och skulle beskattas med 30 %. Det var dock många svenska Pokerstars-spelare som struntade i detta och under 2012 gjorde Skatteverket en stor aktion mot nätpokerspelare som inte betalat skatter på vinster från pokersajter utan EU-licens mellan 2008 och 2011.
År 2012 skaffade Pokerstars dock EU-licens, vilket innebär att alla spel på sajten sedan dess varit skattefria för svenska spelare. Sajten har dessutom fått licens på ett flertal reglerade spelmarknader runtom i Europa såsom i Danmark, Frankrike, Italien och nu senast även i Portugal och Rumänien. Att Pokerstars även kommer att söka en svensk pokerlicens ser vi därför som högst troligt.
Får vi spela mot utländska spelare i framtiden?
Att stora utländska pokersajter såsom Pokerstars och Fill Tillt kommer att söka svensk poker licens är alltså nästintill garanterat. Men, får vi spela mot utländska spelare i framtiden?
I ett flertal länder där licens tidigare införts har pokersajterna inte varit tillåtna att ha delad likviditet med andra länder, vilket inneburit att spelarna endast kunnat möta motståndare från sitt eget land.
Förändring verkar dock vara på gång och under det senaste året har representanter från Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Storbritannien mötts för att diskutera hur ett eventuellt avtal skulle kunna se ut. Förhoppningsvis kommer detta avtal att vara aktivt, och dessutom innehålla fler länder, när det svenska licenssystemet införs.
Om detta skulle vara fallet är förhoppningen givetvis att även Sverige kommer att ingå i avtalet, vilket skulle ge möjlighet att spela mot andra spelare från flera länder runtom i Europa. Däremot är det tveksamt ifall det blir möjligt att spela mot spelare utanför Europas gränser.